532104383948678

16 Października – Światowy Dzień Chleba

Chleb od tysięcy lat jest podstawowym elementem posiłków ludzkości, ale i spełnia również ważną funkcję w obrzędach wielu kultur.

Światowy Dzień Chleba ustanowiony został przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników.

Chleb znany w starożytności nie przypominał współczesnego pulchnego wypieku. Zbliżony był do podpłomyka, znanej obecnie macy lub cienkiego podkładu pod pizzę. Taki chleb łatwiej było łamać niż kroić i zapewne stąd wziął się powszechnie znany w wielu kulturach zwyczaj łamania chlebem. Zwyczaj łamania utrzymuje się do dzisiaj w kulturze śródziemnomorskiej (m.in. we Francji).

Rozróżnia się chleb żytni, chleb mieszany żytnio-pszenny oraz chleb pszenny. Wszystkie chleby razowe (a zwłaszcza tak zwane całoziarnowe) mają dużą wartość odżywczą i witaminową. W krajach północnych bardziej rozpowszechniony jest chleb żytni niż pszenny. W niektórych okolicach wypieka się także chleb z mąki jęczmiennej i owsianej.

Większość współczesnych rodzajów chleba spotykanych w Europie i USA jest bardzo pulchna. Pulchny chleb łatwiej się gryzie i trawi. W trosce o nasz chleb z pomocą przychodzą chlebaki. W sklepach jest bardzo duży ich wybór. Jednak wszystkie są bardzo podobne do siebie. Ja proponuję chlebaczek w troszeczkę innym stylu. Z resztą sami zobaczcie … 🙂

UA-123727055-1